Keisarin majakka – Kejsarens Fyr
En tvåspråkig opera om kärlek och bygget av Enskärs fyr
På ön Enskär vid Österhavets strand ligger den 1833 färdigställda fyr som är den högsta i Bottenviken och den tredje äldsta i Finland. Den nya finska tvåspråkiga operan Keisarin majakka – Kejsarens fyr, komponerad av Pauliina Isomäki och skriven av Leena Parkkinen, är baserad på verkliga händelser och är en romantisk berättelse som cirkulerade bland skärgårdsborna under byggandet av Enskärs fyr. Operans tvåspråkighet speglar de verkliga språkliga förhållandena i den yttre skärgården kring Nystad på 1800-talet.
Operans romantiska berättelse skildrar en tid då det Finland vi känner till fortfarande var på väg att formas. Det är en resa genom de unika faserna i den sydvästfinska kulturhistorien. Hur fungerade samarbetet med utlänningarna? Fanns det hat och misstro i människors sinnen? Hur skedde övergången från fiendskap till fred och byggande? I dagens politiska läge har vi åter hamnat i en motsättningssituation och en stark fiendebild. Vi måste hitta nya vägar för fred och samarbete. Kan vi lära oss något från historien?
FÖRESTÄLLNINGARNA I SIGYN-SALEN:
28.3.2025 kl. 19 Urpremiär
30.3.2025 kl. 15
1.4.2025 kl.19
3.4.2025 kl. 19
5.4.2025 kl. 15
Språk: finska och svenska
Längd: 1,5 h + paus
Biljettpriser: 38/35/20 €
Adress:
Sigyn-salen, Slottsgatan 60,
20800 ÅBO
PÅ SCEN
SOLISTER
Ivan Sergevitš Bladeau
Johannes Pessi (baryton)
Adolph Syvelan
Jere Hölttä (tenor)
Edith Syvelan
Pia Pajala (sopran)
Jurmon Maria / Nadja
Mia Heikkinen (sopran)
Hullu-Erikson:
Niklas Spångberg (bas)
ENSEMBLE
Viva Achumi
Kaarle Kaleva
Paavo Korvenmaa (cover)
Suvi-Tuulia Pajunen (cover)
Lotta Peltola
Hilkka Salmén
Tiina Sara-Haarikko
Liya Sarkisyan
Henri Savikko
Venla Tiilikainen
Venla Valovirta
Mikko Vilpponen
ORKESTER
Matilda Berghäll (Viola)
Ilana Gothoni (Violin I)
Astrid Gustafsson (Slagverk)
Tuomas Haapalainen (Kontrabas)
Outi Heiskanen (Klarinett)
Panu Ihatsu (Oboe)
Stefan Kavén (Violin II)
Aaro Lehtovaara (Fagott)
Teemu Mastovaara (Cello)
Viktoriia Mushtai (Flöjt)
Oliver Müller (Cello)
Aino Torii (Violin I)
Övrig arbetsgrupp
MARIA/NADJA COVER
Anna Viljanen
FÖRESTÄLLNINGSTEKNIKER
Tapio Väntsi
TEXTNING
Anna-Maija Ihander
KOSTYMDESIGNERS ASSISTENT
Claudia Holmqvist
HÅR- ASSISTENT
Johanna Tuominen
SCENTEKNIK
Veera Räsänen
Johanna Tapio
Joakim Tossavainen
KOSTYMSÖMNAD
Maria Sulonen
SCENOGRAFIBYGGE
Mirka Lång
Tero Talvisilta
FÖRSÄLJNING OCH MARKNADSFÖRING
Joakim Tossavainen
Riina Pyöttiö
Kristina Vahvaselkä
FOTO
Vanamo Sirviö
Joakim Tossavainen
PRODUCENT
Kristina Vahvaselkä
PRODUKTIONSASSISTENT
Joakim Tossavainen
PRODUKTION
Työryhmä Fyrgruppen
Pauliina Isomäki
Leena Parkkinen
Kristina Vahvaselkä
I SAMARBETE MED
Turun konservatorio
Turun AMK:n Taideakatemia
VI TACKAR
Juha Järvinen
Eero Linjama
Tommi Saalas
Mervi Kuittinen
Paula Kostia
Lotte Louhi
Kari Pohjola
Kim Johnsson
Heli Rantala
Juhana Saarelainen
Kulttuuri Kampus
Turun kaupunginkirjasto
Turun kaupunginteatteri
Åbo Svenska Teater
Turun Filharmorinen Orkesteri
Personpresentationer

Pauliina Isomäki, kompositör
”Jag har besökt Enskär flera gånger på familjens båtutflykter. De berättelser som jag hörde på ön lämnade ett bestående intryck: det här är ju som en opera! Och nu har Enskärs historia faktiskt blivit en opera.”
Pauliina Isomäki har tidigare komponerat två operor: Tahdon! (2005) och Unissa kaikki oli selkeämpää (2013). Oratoriet Vuorisaarna (2017) framfördes i Åbo domkyrka.

Leena Parkkinen, författare, librettist
”Efter att ha bott i Åbolands skärgård har jag tappat min romantiska inställning till dess karga förhållanden, men jag skulle ändå inte kunna bo långt från havet. Inlandet fyller mig med rastlöshet.”
Leena Parkkinen är en prisbelönt författare vars romaner om historia och komplexa mänskliga relationer har hyllats av både läsare och kritiker. Parkkinen har skrivit både vuxenromaner och barnböcker. Hennes böcker har publicerats i 12 länder.

Marko Autio, dirigent
”Som kompositör till tre operor är det intressant att nu få leda premiären av Pauliina Isomäkis tredje opera. Det som fascinerar mig i Keisarin majakka – Kejsarens fyrs värld är skärgårdens flerspråkiga verklighet på 1830-talet. Själva musiken förenar på ett vackert sätt havet, den karga skärgårdsnaturen, människans öde och skärgårdsmusiken. Verket är en fin klassisk tragedi.”
Marko Autio är en Åbo-född pianist, kompositör och dirigent. Han var kapellmästare vid Åbo stadsteater 1993–2004 och har dirigerat opera, operetter och musikaler både i Åbo och runt om i Finland.

Isa Kortekangas, regissör
”Jag har vuxit upp i Sjö-Finlands omfamning, och havet, i sin storhet, har alltid känts lite skrämmande. I vuxen ålder har jag inte kunnat låta bli att också utforska skärgården och försiktigt utveckla min egen relation till havet. Detta stora, förenande och alltid sinnesfridgivande element är centralt i Kejsarens fyr och dess sceniska värld.”
Isa Kortekangas är en ung regissör med fokus på operaproduktioner. Hon är utbildad regissör inom teateruttryck på YH och har även studerat ett läsår vid Hamburgs musikhögskola inom utbildningsprogrammet för musikteaterregissörer. Isa har arbetat som regissörsassistent i ett flertal produktioner runt om i Finland och tillsammans med många regissörer, samt också som teaterlärare.

Marjo Haapasalo, kostymdesigner
Jag har tillbringat min barndom och ungdom i Nystad vid havet. Sirppu-ån rann nära mitt hem och när ån svämmade över på åkrarna föreställde jag mig att jag byggde olika farkoster som jag kunde glida längsmed ån ut till större vatten. Min mors släkt kommer från Pyhämaa holme och släktens män har gett sig ut till havs. Berättelsen om byggandet av Enskärs fyr leder tankarna från sjöfartens nostalgi till dess faror. Och berättelsen ger återigen perspektiv på vårt folks ungdom och historia mellan Sverige och Ryssland.
Marjo Haapasalo har nästan trettio års erfarenhet av teater- och danskostymer. Hon har designat kostymer för bland annat Åbo Svenska Teater, Aurinkobaletti, Åbo sommarteater samt Björneborgs och Seinäjoki stadsteatrar. Hon designar även bröllops- och festklänningar samt historiska dräkter för privatpersoner.

Tapio Väntsi, ljusdesigner
”Jag inspireras av ljus, skuggor och reflektioner. På somrarna semestrar jag i Gustavs skärgård och njuter av båtliv, strandklippor och det kraftfulla havet.”
Tapio Väntsi är en konstnär från S:t Karins som har gjort sin karriär som teaterregissör och ljusdesigner för teaterföreställningar. Hans ljusdesign har setts i bl.a. Dansteater ERIs, Reseteaters, Sagu Levande Kulturförenings och Salo Teaters föreställningar, och han har även skapat offentliga ljusinstallationer. I sitt konstnärskap värdesätter Väntsi samarbete och gemenskap. För närvarande arbetar Väntsi som AV-mästare vid Sigyn-salen i Åbo.

Johannes Pessi, baryton (Ivan Sergevitš Bladeau)
Johannes Pessi utexaminerades från Sibelius-Akademin som elev till basen Jaakko Ryhänen. Han har gjort ett brett spektrum av barytonroller och debuterade som Eisenstein i Sataoopperas produktion av Läderlappen 2022. Johannes roller inkluderar också bl.a. Papageno i Trollflöjten, Danilo i Glada änkan och Harlekin i operan Ariadne auf Naxos. Sommaren 2024 sjöng Johannes rollen som 1:a adelsman i Lohengrin vid Nyslotts operafestival. Utöver operaroller är Johannes en aktiv konsertsångare och liedsångare. Johannes vann 3:e pris i de nationella sångtävlingarna i Villmanstrand 2025.

Jere Hölttä, tenor (Adolph Syvelan)
”Kejsarens fyr är ett fascinerande verk där historiska händelser görs påtagliga genom karaktärernas drama. De havsnära landskapen med fyrar är hemtrevliga och viktiga för mig som är uppvuxen i Haukipudas och bosatt i Helsingfors.”
Jere Hölttä är utbildad musikpedagog från Uleåborgs yrkeshögskola och musikmagister från Sibelius-Akademin. Hölttä är aktiv inom scenkonst inom opera, operett och musikal. Han är också en entusiastisk och hängiven sånglärare och röstcoach.

Pia Pajala, sopran (Edith Syvelan)
Jag kommer från Seinäjoki, där närmaste havsstrand är cirka 80 kilometer fågelvägen. Som barn blev jag bekant med sjöar, men havet har något som jag aldrig får nog av. Det bästa är när jag kan följa havsutsiktens olika färger och former, det tjocka islagret, havsytans smältande, dofta sommarhavet och höra höstens skummande vågor. När jag fördjupar mig i Edith Syvelans roll ser jag havet under olika årstider i mitt sinne, som har fört människors liv från fyrens byggnadsskede ända till denna dag och långt in i framtiden.”

Mia Heikkinen, sopran (Jurmo Maria / Nadja)
”Jag har länge drömt om att skaffa en båt. Det skulle vara fantastiskt att kunna röra sig på havet, njuta av vågornas gungning, sommarvinden och havsdoften. En dröm är också att lära känna skärgården, kanske besöka Enskär. Nu använder jag fortfarande min fantasi när jag föreställer mig livet på en fyrö, även om Leena Parkkinens libretto och Pauliina Isomäkis komposition lyckligtvis stimulerar min fantasi enormt.”
Mia Heikkinen är en sopran ursprungligen från Pemar, numera bosatt i Esbo. Mia arbetar som skådespelarutbildare vid Sibelius-Akademin, som sånglärare vid Avonia musikinstitut och uppträder som sångerska i alla typer av evenemang och verk i olika musikstilar. För närvarande gör hon också en konstnärlig doktorsavhandling som avlönad doktorand vid Konstuniversitetets Sibelius-Akademi om improvisation i klassisk sångmusik.

Niklas Spångberg, bas (Galen-Eriksson)
Niklas Spångbergs första kontakt med sång började i Cantores Minores-gosskören, där han sjöng 10 år av sin barndom och ungdom. Efter att ha tagit examen som diplomingenjör från Tekniska högskolan började Spångberg sina sångstudier vid Sibelius-Akademin. Han har uppträtt omfattande som solist med finländska orkestrar och på operascener i Finland och övriga Nordeuropa. Spångbergs repertoar inkluderar basroller från kända operor, såsom Filippo II i Verdis Don Carlos och Sparafucile i Rigoletto, Gremin i Tjajkovskijs Eugen Onegin, Sarastro i Mozarts Trollflöjten och Kommendören i Don Giovanni, samt många baspartier i t.ex. Beethovens, Puccinis, Händels, Mozarts, Bachs och Telemanns storverk.
Kan man skriva en romantisk opera i dagens värld? I Keisarin majakka – Kejsarens fyr finns alla ingredienser för en romantisk berättelse: äktenskapsbrott, duell, kärlek som överskrider samhällsgränser, en fånge på rymmen, terrordåd… Operan handlar ändå också om livets realiteter på 1800-talet. Ediths gripande aria belyser den stora sorgen hos en tvätterska som förlorat sina barn. Adolphs karaktär försöker hitta kärleken i en värld där heterosexualitet är det enda accepterade alternativet. Maria, en ung skärgårdskvinna, har få valmöjligheter i sitt liv. Ivan, en ung officer förvisad från Sankt Petersburg, är långt från sitt hem och vilse. Den fyr som kejsaren beordrar att byggas gynnar inte alla skärgårdsbor, men för några lyckliga ger den arbete och skydd.
Operans musik skapar bilder av havets närvaro och öns ensamhet långt ute på öppet hav. Kören spelar en avgörande roll i att driva fram berättelsen. Kören andas med händelserna och tillför dynamik och humor till verket. Keisarin majakka – Kejsarens fyr är tvåspråkig, eftersom de språk som skildras i operan levde sida vid sida i Gustavs – Nystads skärgård under den tiden. Den skildrar också en tid då finländarna måste vänja sig vid att vara en autonom del av det ryska imperiet. Under flera hundra år hade man vant sig vid att se Ryssland som fienden. Tiden för autonomi gav Finland nya möjligheter, men de motsägelsefulla tankarna och känslorna om den nya situationen speglas i operaberättelsen och låter också bekanta i dagens värld.
– Pauliina Isomäki
I den moderna operan finns något gemensamt med havet. Man kan höra det, se det och det ger utrymme för tankar, antingen att storma eller vara tyst. Kejsarens fyr är en historisk fiktion, men teman som samarbete, gemenskap och att bryta upp talar starkt till oss även i vår tid. Det vi har gemensamt med operafigurerna är människans primitiva behov att vara i kontakt med andra människor och havet, som fortfarande skiljer oss åt men viktigast av allt, förenar oss. Vi bygger en visuellt stark symbolisk värld på Sigyns scen och genom karaktärerna skapar vi en kontakt med historien, genom vilken vi förhoppningsvis också kommer att förstå framtiden bättre. Människokroppen och rörelse, vattnet och framför allt Pauliina Isomäkis musik fungerar som vägledare i denna process mot den färdiga produktionen.
-Isa Kortekangas
Samarbetspartners


Vi vill tacka våra stödjare








